Jeftine smrznute maline iz Kine su došle u Čile, tamo su prepakirane i u Kanadu poslane kao vrhunski ekološki proizvod.

U januaru 2017. godine carinska inspekcija u Čileu dobila je dojavu kako se u firmi Frutti di Bosco odvijaju mutni poslovi. Istragom je otkrivena velika prevara – jeftine smrznute maline iz Kine su došle u Čile, tamo su prepakirane i u Kanadu poslane kao vrhunski ekološki proizvod.

Ovo je voće izvezeno diljem Kanade, navodi Reuters, a podaci pokazuju da je u razdoblju od 2014. do 2016. plasirano malina u vrijednosti 12 miliona dolara. Velik dio, pokazali su dokumenti, potiče od Harbin Gaotai Food Co Ltd, kineskog dobavljača.

Maline povezane s epidemijom norovirusa?
Dok je još trajala istraga, u Kanadi se pojavio norovirus, želučana gripa koju često izaziva hrana zagađena ljudskim izmetom. Prema izvještaju Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane više od 700 ljudi oboljelo je u periodu od marta do avgusta 2017. godine.

Prema istrazi kanadske CFIA, agencije za inspekciju hrane, krivac za to je bila upravo smrznuta malina uvezena iz Kine. Osim toga, Harbin Gaotai još od 2009. nalazi se na američkom popisu za nadzor, a nakon što su na pošiljkama tog voća pronađeni ostaci ilegalnih pesticida.

U Kanadi je izbijanje izazvalo opoziv svih proizvoda od maline podrijetlom iz problematične kineske kompanije, a koji su u zemlju stigli između 24. srpnja 2016. i 26. srpnja 2017.

Zlouporaba trgovinskog sporazuma iz 1997.
Trgovinski sporazum između Kanade i Čilea, koji je stupio na snagu 1997. dozvoljava izvoznicima da sami sertifikuju podrijetlo svoje robe. Njime je omogućeno da voće iz Kine, preko čileanske kompanije, uđe u Kanadu bez carine, čime je izbjegnuto 6% nameta na isto voće uvezeno izravno iz Kine.

Posao postaje, naravno, unosniji kada se smrznuto voće predstavi kao eko proizvod, dobre kvalitete i reputacije koju inače imaju prehrambeni proizvodi iz Čilea.

Analizom poslovnih knjiga Fruttija di Bosca, carinski inspektori su ustanovili da je između 2014. i 2016. godine kompanija izvezla više od 3.600 tona voća i povrća. Porijeklo polovine proizvoda ostaje nepoznato.

Kanada je bila daleko najzastupljenija izvozna destinacija, a ista je tvrtka hranu izvozila i u Sjedinjene Američke Države, Kuvajt, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.